- Vår viktigste, men knappeste ressurs

Publisert

Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

Mangel på arbeidskraft er den viktigste årsaken til det udekte kompetansebehovet, viser NHOs kompetansebarometer 2024.

- Folk er vår viktigste, men knappeste ressurs, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland ved lanseringen av NHOs kompetansebarometer 2024, det ellevte i rekken. Dette stemmer i høy grad også for NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter. - Det er mangel på arbeidskraft som er den viktigste årsaken til det udekte kompetansebehovet. De som i dag arbeider i bedriftene behøver også kompetansepåfyll, men det er utfordringen med å få tak i folk som er hovedproblemet, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Utfordring for store bedrifter i distriktene

I de elleve årene NHO har gjennomført kompetansebarometeret har ett tall vært relativt stabilt; seks av ti bedrifter har et udekket kompetansebehov. -De største bedriftene har størst utfordring med å tiltrekke seg rett kompetanse, og det er vanskeligere i distriktene enn i mer bynære strøk. I den sammenheng er det kanskje ikke så rart at blant landsforeningene i NHO er NHO Mat og Drikke blant de fem landsforeningene med størst udekket kompetansebehov (64%), og med en økning fra i fjor på to prosentpoeng, sier Brubakk

Udekket kompetansebehov på alle nivåer

På et par år har fordelingen på hvilken kompetanse bedriftene melder at de mangler, endret seg relativt mye. Det er fortsatt fagarbeidere det er størst behov for i volum (83%), men på de tre øverste utdanningsnivåene har det skjedd noe. I 2024 er behovet for kompetanse på doktorgradsnivå gjort et hopp fra stabile 4% gjennom mange år til 11%, Mastergrad fra 32% til 47% og Bachelor fra 42% til 47%. I andre enden av skalaen er det et litt uforklarlig hopp i behovet for ufaglært arbeidskraft, hvor 57% av bedriftene melder at de i stor eller noen grad behøver arbeidskraft med grunnskole som høyeste formelle utdanning. I 2022 var dette tallet kun 25%.

Brubakk sier at en mulig forklaring på det høye og økende tallet med ufaglært arbeidskraft kan finnes i at 66% av NHO Mat og Drikkes bedrifter som har lyst ut stillinger svarer at de har ikke fått den arbeidskraften de har søkt etter, men i stedet ansatt noen med lavere formell kompetanse.

IKT og behovet for digital kompetanse

Ett av to særtemaer i årets undersøking er IKT og digital kompetanse. I fjorårets undersøking var et tydelig tegn at behovet for IKT-kompetanse har gått opp over tid og går på tvers av alle bransjer. Den gangen var spørsmålet knyttet til kunstig intelligens. I år har man gått nærmere inn på det digitale kompetansebehovet. Ikke uventet svarer NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter at digital sikkerhet er det teknologiområdet som er mest relevant for bedriften (57%). Dernest kommer robotikk og automatisering (52%) og Generativ KI (36%)

Rekruttering av arbeidskraftreserven

- Det er et paradoks at vi har en lav arbeidsledighet, men en stor arbeidskraftreserve i den delen av befolkninga som er i arbeidsfør alder, men som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet, sier Brubakk. Nettopp hvordan samfunnet bedre kan bruke arbeidskraftreserven er det andre særtemaet i kompetansebarometeret, og bedriftene ble spurt om i hvilken grad de har forsøkt å rekruttere fra utsatte grupper, og hva som synes å være barrierer mot å ta denne arbeidskraftreserven i bruk. - Hovedfunnene er at det er de største bedriftene som har rekruttert mest fra denne gruppen, og at det er ulike utfordringer eller barrierer som tilrettelegging av oppgaver og manglende kompetanse i bedriften på tilrettelegging, manglende språkkompetanse og usikkerhet rundt økonomiske støtteordninger, avslutter Brubakk

Her kan du lese hva medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke svarte. 

Om NHOs Kompetansebarometer:

  • Årlig kartlegging av kompetansebehov i NHOs medlemsbedrifter siden 2014.
  • Gjennomført av NIFU i oktober og november 2024.
  • I 2024 har 2,767 bedrifter svart (ca. 19 prosent).
  • Kompetanse er her definert som summen av kunnskap og ferdigheter som man har tilegnet seg gjennom utdanning, arbeid og annen erfaring.
  • Bedriftene har blitt bedt om å oppgi bedriftens nåværende kompetansebehov.
  • Anslagene og estimatene som oppgis i rapporten er basert på de 19 prosentene som har besvart undersøkelsen, og må ses på som grove anslag og ikke presise tallfestinger.
  • En bedrift er ett svar uavhengig av størrelse. I noen tilfeller presenteres resultatene fra undersøkelsen etter bedriftsstørrelse der størrelse gir utslag i bedriftens behov.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.
Portrettfoto av Lynghaug

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: