Utdanningspolitikk
Utdanning er et offentlig ansvar, men det er tradisjon i Norge for et tett samarbeid mellom utdanningsmyndighetene og arbeidslivets parter for å sikre næringslivet tilstrekkelig tilgang på kompetanse.
Utdanning er et offentlig ansvar, men det er tradisjon i Norge for et tett samarbeid mellom utdanningsmyndighetene og arbeidslivets parter for å sikre næringslivet tilstrekkelig tilgang på kompetanse.
Mat-, drikke- og bionæringen har behov for kompetanse på alle utdanningsnivåer. I volum er behovet størst innen håndverksfag og tekniske fag. Når det gjelder universitets- og høyskoleutdanningen, er det et økende behov for kompetanse innenfor landbruksfaglig, veterinærmedisinsk, teknisk, matematisk og naturfaglig kompetanse.
Å sikre at det offentlige utdanningssystemet er i tråd med arbeidslivets behov er et politisk arbeid som for det meste er organisert som et trepartssamarbeid gjennom råd og utvalg. NHO Mat og Drikke er en synlig og aktiv part i utdanningspolitikken på vegne av medlemmene, og har derfor plass i de faglige rådene som har ansvar for de utdanningene medlemmene benytter mest. I tillegg har NHO Mat og Drikke varaplasser i fagskolerådet, i samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY) og bidrar som sakkyndige i arbeidet med godkjenning av utenlandsk utdanning i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK Dir).
Gjennom dette arbeidet påvirker vi omfang og innretning på utdanningene innenfor mat-, drikke- og bionæringen. Målet er å sikre at de kandidatene som kommer fra skoler, fagskoler og universiteter, eller ankommer landet med en utenlandsk utdanning, har rett kompetanse.
Her kan du lese NHO Mat og Drikkes høringsinnspill til forslaget om å endre opplæringsmodellen for VG3 landbruk. Høringsinnspillet ble sendt inn 28. september 2023.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?