I forsøket har elever på agronom- og gartnerutdanningen fått tilbud om to år i skole og to år i godkjent lærebedrift. Etter endt opplæringsløp mottar de fagbrev og vitnemål på lik linje med andre lærefag. Østlandsforskning og Trøndelag forskning og utvikling har evaluert forsøket fortløpende.
NHO Mat og Drikkes standpunkt har i hele denne perioden vært at en fagutdanning med to år på skole og to år i lære er et langt bedre utdanningstilbud enn de rene skoleløpene over tre år som tidligere utdannet til disse yrkene.
Forsøket har blant annet vist at i motsetning til kandidater som kommer fra tradisjonell agronomutdanning, får de som har deltatt i forsøket en god og variert praksis. Dette gjør at det er enklere å ansette dem direkte etter fullført utdanning.
Espen Lynghaug, spesialrådgiver kompetanse og utdanningspolitikk, er den i NHO Mat og Drikke som har vært tettest på prosessen, som nestleder for faglig råd naturbruk.
(Saken oppdateres fortløpende. Sist oppdatert 4. oktober 2023).