133 - Baker- og konditoroverenskomsten
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 133 - Baker- og konditoroverenskomsten ble godkjent i uravstemning 31. mai. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 133 - Baker- og konditoroverenskomsten ble godkjent i uravstemning 31. mai. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
(Denne saken er sist oppdatert 25. juni 2024)
Forhandlingene var mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
I tillegg til å bli enige om blant annet utvalgsarbeid om etter- og videreutdanning ble partene enige om følgende punkter:
Som nedfelt i Overenskomsten for Baker- og konditorfagene § 12 reguleres nattilleggene med 25 % av det generelle tillegget (opp kr. 1,75) til:
Her finner du en eksempelsamling på hvordan ny lønn skal regnes ut gitt ulike utgangspunkt.
Baker- og konditoroverenskomstens nøkkeltall for 2024
Forhandlingsresultatet ble godkjent i uravstemning 31. mai 2024 og lokale lønnsforhandlinger kan starte.
På Arbinn finner du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger
Se også opptak av webinar om lokale forhandlinger her
Enighetsprotokollen kan du lese her: Enighetsprotokoll 133 Baker- og konditoroverenskomsten.pdf
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
Du finner tariffavtalen for bakere og konditorer hos Lovdata
Odd-Eirik Henjesand, Nærbakst
Per Ole Thorsen, Bakehuset AS
Heidi Müller, Bakeverket
Odd Håvard Larsen, Mesterbakeren
Gunnar Bakke, BKLF
Marit Sørløkken, Lantmännen Unibake
Følg med her for total oversikt over hva som skjer i tariffoppgjøret 2024 for NHO Mat og Drikke
Resultater fra tidligere oppgjør på 133 - Baker og konditoroverenskomsten:
Meklingen mellom NHO og LO førte til et resultat som gir alle ansatte, som faller inn under omfangsbestemmelsen i Overenskomsten for Baker- og konditorfagene, totalt kr. 10,50 pr time (et generelt i tillegg på kroner 7,50 per time og et tillegg på kroner 3,00 per time) fra og med 21. april 2023. Tillegget på kroner 10,50 per time skal gis til alle uavhengig av den grunnlønnen de hadde frem til 21. april 2023.
Minstelønnssatsen i overenskomsten for Baker- og konditorfagene ble oppregulert med kroner 6,25 pr time. Den nye minstelønnen er nå på 206,03 per time. Oppreguleringen av minstelønnen er en del av tillegget på kroner 10,50 per time og skal ikke utbetales i tillegg til tillegget på kr. 10,50 pr. time.
Vedlagt følger en tabell som viser utregningen av resultatet av økningen av minstelønnssatsen på Overenskomsten for Baker- og konditorfagene. Nøkkeltallene viser kun det som ligger av økonomi i overenskomsten etter at minstelønnen ble hevet med kr. 6,25 pr time.
Ansatte som faller inn under Overenskomsten for Baker- og konditorfagene får i år en større lønnsøkning pr time (kr. 10,50) enn årets økning av minstelønnen (kr. 6,25). Arbeidstakere, som var ansatt den 21. april og med en timelønn lik overenskomstens minstelønnssats, vil derfor bli liggende lønnsmessig over overenskomstens nøkkeltall.
Reelle lokale lønnsforhandlinger skal gjennomføres og kan resultere i et lønnstillegg utover det som allerede er gitt sentralt. Dette er tillegg som gis arbeidstakerne utover nøkkeltallene og sentralt fremforhandlede lønnstillegg.
Her finner du nøkkeltallene for lønnsoppgjøret 2023 - .pdf-format
NB! All informasjon under gjelder for lønnsoppgjøret 2022.
I tillegg til å nedsette to utvalg i tariffperioden, som skal fokusere på hhv. lokale forhandlinger og overenskomstens struktur, ble NHO Mat og Drikke og NNN blant annet enige om følgende punkter:
Den 16. juni 2022 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) om at forhandlingsresultatet på overenskomst 133 - Baker- og konditoroverenskomsten.
Dette betyr at utbetalinger som følger av enighetsprotokollen kan utføres, og at bedriftene kan starte lokale lønnsforhandlinger. Ønsker du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger, kan du lese mer på arbinn.no.
Enighetsprotokollen kan du lese her.
Her kan du lese mer om sammenhengen mellom økningen av minstelønnssatsen og det generelle tillegget.
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på NHO Mat og Drikkes tarifftelefon 23 08 86 99.
Odd-Eirik Henjesand, Nærbakst
Per Ole Thorsen, Bakehuset AS
Heidi Müller, Bakeverket
Odd Håvard Larsen, Mesterbakeren
Gunnar Bakke, BKLF
Marit Sørløkken, Lantmännen Unibake
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?