525 - jordbruks- og gartnerinæringene
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 525 - Jordbruks- og gartnerinæringen ble godkjent i uravstemning 27. august. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
Forhandlingsresultatet på overenskomst nr. 525 - Jordbruks- og gartnerinæringen ble godkjent i uravstemning 27. august. Det betyr at lokale lønnsforhandlinger kan starte.
(Denne saken er sist oppdatert 04. november 2024)
I tillegg til å nedsette et utvalgsarbeid samt en rekke tekstendringer, ble NHO Mat og Drikke og Fellesforbundet blant annet enige om følgende punkter:
NHO Mat og Drikke har i år valgt å bruke en stor del av rammen sentralt, for å muliggjøre større sentrale tillegg og heving av minstelønnssatsene.
Enighetsprotokollen kan du lese her
Du finner en utvidet lønnstabell her
Fra 1. november 2024 foreligger det en ny Forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for jordbruks- og gartnerinæringene.
Tariffnemnda har gjort en mindre endring i forskriften som følge av endringer i tariffavtalen. Det er ikke lenger egen sats for praktikanter, som innebærer at bokstav e og f fjernes og tidligere bokstav f omgjøres til et eget ledd.
Bedrifter som ikke er bundet av Overenskomsten for Jordbruks- og gartnerinæringene er pliktig til å følge de allmengjorte lønnssatsene i den til enhver tid gjeldende Forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for jordbruks- og gartnerinæringene. Det er også mulig for disse bedriftene å avlønne høyere enn de allmenngjorte satsene.
Forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for jordbruks- og gartnerinæringene finner du her
Har du spørsmål til oppgjøret, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
Du finner tariffavtalen for jordbruks- og gartnerinæringene hos Lovdata
Tore Bartnes, Innherred Landbrukstjenester SA
Frode Alfarnes, Norske Landbrukstenester
Følg med her for total oversikt over hva som skjer i tariffoppgjøret 2024 for NHO Mat og Drikke
Resultater fra tidligere oppgjør på 525 - Jordbruk og Gartneri:
Meklingen mellom NHO og LO førte til et resultat som gir alle ansatte, som faller inn under omfangsbestemmelsen i 525 Overenskomsten for jordbruks- og gartnerinæringene, totalt kr. 10,50 pr time (et generelt i tillegg på kroner 7, 50 per time og et tillegg på kroner 3, 00 per time) fra og med 21. april 2023. Tillegget på kroner 10, 50 per time skal gis til alle uavhengig av den grunnlønnen de hadde frem til 21. april 2023.
Minstelønnssatsene i overenskomsten er oppregulert med kroner 10,50 pr time. Overenskomstens lønnstabell fremgår av protokollen inngått mellom NHO Mat og Drikke og Fellesforbundet.
Last ned protokollen fra oppgjøret 2023 her
Du kan også finne en utvidet lønnstabell her
Her finner du gjeldende overenskomst med utløpsdato 31. mars 2024., men merk at det er satsene i denne som er oppdatert med virkning fra 21. april 2023.
For mer informasjon om lønnsoppgjøret 2023
Allmengjorte lønnssatser fremgår av Forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for jordbruks- og gartnerinæringene, som du finner du på Lovdata.no.
De nye allmenngjorte lønnssatsene trer i kraft 15. juni 2023, og de finner du her.
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
NB! All informasjon under gjelder for lønnsoppgjøret 2022.
NHO Mat og Drikke og FF ble enige om å nedsette to utvalg i tariffperioden; et utvalg som skal fokusere på muligheten for å legge til rette for et tre parts bransjeprogram for bekjempelse av useriøsitet og arbeidskriminalitet innen landbruket/grønn sektor, og et utvalg som bl.a. skal se på overenskomstens struktur.
I tillegg ble partene enige om blant annet følgende punkter:
• Et generelt tillegg til alle på 4,- kroner pr. time (virkning fra 1. april 2022)
• Et overenskomsttillegg til alle på 1,- kroner pr. time (virkning fra 1. april 2022)
Av tekstmessige endringer kan nevnes at ansiennitetsberegningen i § 3.2.1 og § 3.5.3 ble ytterligere klargjort.
Den 23. juni 2022 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Fellesforbundet om at forhandlingsresultatet på overenskomst 525 - Jordbruk og gartneri er vedtatt etter uravstemning.
Dette betyr at utbetalinger som følger av enighetsprotokollen kan utføres, og at bedriftene kan starte lokale lønnsforhandlinger. Ønsker du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger, kan du lese mer på arbinn.no.
Enighetsprotokollen kan du lese her.
Tore Bartnes, Innherred Landbrukstjenester SA
Frode Alfarnes, Norske Landbrukstenester
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?